Activiteiten tot nu toe!

Activiteiten tot nu toe 
1 Grote droombijeenkomst met ca. 40 dorpsbewoners (jong en oud, autochtoon en allochtoon, uit alle delen van Milsbeek, maar met een gemeenschappelijke deler, namelijk hun betrokkenheid bij Milsbeek).
9 Groepsgesprekken met ouderen, jongeren, verenigingen en ondernemers (in totaal 105 personen).
50 Dromenvangers. Via het Dorpsblad zijn dromenvangers verspreid, waarin een ieder is opgeroepen om ook individueel de dromen voor het dorp(s)hart aan te geven.
Gesprekken met verschillende stakeholders, te weten College van B&W, Kerkbestuur, Basisschool De Drie Vijvers, Spring, ’t Trefpunt, ’T Centrum, SPAR.

1.    Dromen over het dorpshart

Allereerst is nagedacht over de functie die het dorpshart zou moet vervullen. Daarover bestaat unanimiteit. De functie van het dorpshart is elkaar ontmoeten, binnen én buiten. Die functie was in het verleden cruciaal, is nu en gaat zeker naar de toekomst toe nog essentiëler zijn. Het dorpshart is en gaat medebepalend zijn voor de leefbaarheid in een dorp. Het dorpshart mag meer bruisend en b(l)oeiend zijn.

Voorts ligt dan de vraag voor wat dan belangrijk is c.q. wat belangrijk gaat zijn en hoe we dat zo optimaal mogelijk kunnen faciliteren? Puntsgewijs volgt een samenvattend overzicht van wat dorpsbewoners aangegeven hebben om een bruisend dorpshart te realiseren.

  • Milsbeek kent een groot dorpshart (van gymzaal, school, plein, café, patronaat, pastorie, kerk, Trefpunt). Het karakter van dit dorpsaanzicht en dan met name school, café, patronaat, pastorie, kerk zou zoveel als mogelijk behouden moeten blijven. Tegelijkertijd zou er meer verbinding mogen zijn binnen dit dorpshart en mag er misschien ook wel meer een ‘eigentijdse touch’ daaraan worden gegeven. Een groot aantal bewoners geeft aan dat het een beschermd dorpsaanzicht zou moeten zijn.
  • De functie van het dorpshart kan worden verstevigd, meer verbinding zoals hierboven opgemerkt. Opgemerkt is dat er nog veel grond ligt die nu niet optimaal wordt. Als een cirkel om bovenstaand dorpshart wordt getrokken, dan liggen er zeker kansen om die gehele ruimte toekomstgericht(er) en eigentijdser in te richten.
  • Geopperde behoeften/wensen/ideeën voor (de cirkel om) het dorpshart:
    • School en kinderopvang/buitenschoolse opvang. School en kinderopvang/buitenschoolse opvang zijn belangrijk voor (toekomstige) leefbaarheid en spelen een essentiële rol als het gaat om de sociale cohesie. Voor eenieder, maar zeker voor nieuwe inwoners met kinderen zijn school en kinderopvang juist de plek waar contacten worden opgedaan en waar eenieder betrokken raakt bij het dorp.

Veel dorpsbewoners geven aan dat Milsbeek op dit moment geen adequate kinderopvang/buitenschoolse opvang (0-12 jaar) kent. De huidige behoefte voor de buitenschoolse opvang is groot en lijkt op dit moment voornamelijk nieuwe inwoners te treffen. Aangegeven wordt dat als wij als dorp aantrekkelijk willen zijn voor jeugdigen/jonge gezinnen een goede kinder- en buitenschoolse opvangfunctie (0-12 jaar) cruciaal gaat zijn.

Kinder- en buitenschoolse opvang zou dicht bij school moeten zijn (achter gymzaal?, aan schoolgebouw?, in en om pastorietuin?, in pand Thaise salon?), zodat school en kinder- en buitenschoolse opvang elkaar versterken.

Dorpsbewoners geven aan dat het gebruik van de speelplaats van school ook na schooltijd benut zou kunnen worden. Door samen op te trekken kunnen wellicht ook voorzieningen worden gecreëerd die anders niet mogelijk zijn.

  • Huiskamer. Er lijkt een grote behoefte bij zeer veel dorpsbewoners om de huiskamer meer in het dorpshart te centreren (in en om pastorie(tuin)?). In het dorpshart is meer reuring en de nabijheid van school en (hopelijk ook) kinder- en buitenschoolse opvang vergemakkelijkt essentieel ervaren ontmoetingen tussen jong en oud.

Sommige bewoners geven aan – zeker met het oog op de toenemende vergrijzing, de krapte aan zorgpersoneel – dat er in de toekomst misschien ook wel meer huiskamer-/zorgvoorzieningen nodig zijn.

  • Gymzaal. De gymzaal wordt op dit moment door de school gebruikt voor gymlessen; nabijheid van een gymzaal is voor de school wenselijk om zo effectief mogelijk onderwijstijd te realiseren. Daarnaast zijn er enkele verenigingen (o.m. volleybal, badminton) actief en kan de gymzaal ook worden gehuurd voor bijvoorbeeld kinderfeestjes. Het belang van de gymzaal wordt alom onderkend.

Vanuit een aantal dorpsbewoners wordt aangegeven dat het zinvol lijkt om te kijken of er in het dorpshart ook iets van een fitnessmogelijkheid in/nabij de gymzaal zou kunnen worden ingericht, eventueel ook in combinatie met een integraal gezondheidscentrum.

  • Kerk(gebouw). Het kerkgebouw, een gemeentelijk monument, is beeldbepalend voor het aanzicht van Milsbeek. Het kerkgebouw zou dan ook behouden moeten blijven; hierover is men unaniem.

Over de toekomstige inrichting van het kerkgebouw wordt divers gedacht. Velen zijn van mening dat de kerk een meer levend gebouw mag worden met verschillende functies: naast liturgische vieringen zou de ruimte ook benut kunnen worden voor (niet-religieuze) plechtigheden voor particulieren/bedrijven en vooral een podium kunnen zijn voor culturele voorstellingen (concerten, toneelvoorstellingen, lezingen). De kerk kent een goede akoestiek en is qua grootte voldoende aantrekkelijk. 

Naast dat een meerderheid van de dorpsbewoners van mening is dat de kerk een meer multi-functionele levendige ruimte zou moeten worden (inclusief een mogelijkheid tot bezinning), zien enkele dorpsbewoners graag dat de ‘kerk’ moet blijven, zien enkele dorpsbewoners graag woningen in het kerkgebouw en zien sommige mensen ’t Trefpunt in het kerkgebouw.

Kerk en bezinning
Het kerkbezoek is tanende, echter op belangrijke momenten in het jaar is nog steeds sprake van een goed gevulde tot volle kerk. Te denken valt aan o.m. de carnavalsviering, Pasen, dodenherdenking, Sint-Maarten en Kerstmis. Ook de concerten van fanfare Crescendo en zanggroep La Quatri trekken veelal een volle kerk.

Sommigen geven aan dat met de huidige oorlogsdreiging ook de kerk weer meer in beeld komt. Daarbij wordt aangegeven dat de huidige pastoor goed aanspreekbaar is, waardoor de negatieve invloed van vorige pastoors wegebt. Tegelijkertijd: één pastoor voor zes parochies is veel om echt in contact te komen met mensen.

Los van bovenstaande vinden jong én oud het belangrijk dat er in Milsbeek een mogelijkheid voor bezinning blijft bestaan.

Milsbeek War Cemetery
In en om Milsbeek is stevig gevochten en de kerk heeft tijdens de WOII dienstgedaan als hospitaal. Achter de kerk ligt Milsbeek War Cemetery, die veel wordt bezocht. Milsbeek War Cemetery is opgenomen in de gemeentelijke toeristische gids, de Pieterpadroute, gidsen voor ‘oorlogstoerisme’.

Het idee is geopperd om in het dorpshart respectievelijk in en om de kerk de toeristische functie meer te versterken. Zou je niet een (Pieterpad)centrum kunnen openen gelet ook op toeristische functie gemeente Gennep?

  • Pastorie en pastorietuin. De pastorie is evenals de kerk een beeldbepalend gebouw en dit aanzicht zou behouden moeten worden. Tot juni 2022 was de pastorie een belangrijke ontmoetingsplek voor vele verenigingen, stichtingen of werkgroepen. Op dit moment wordt de pastorie gebruikt als kantoorpand.

Dorpsbewoners zijn van mening dat de functie van de pastorie meer passend zou moeten zijn bij de ontmoetingsfunctie zoals die aan het dorpshart wordt toegekend. Ook zou meer gebruik mogen/moeten worden gemaakt van de pastorietuin, die dan wel ‘ontmoetingsvriendelijker’ zou mogen zijn (bijvoorbeeld picknick bankjes). Aangegeven wordt ook dat het zinvol is om na te denken over een podium in de pastorietuin, zodat de pastorietuin ook voor lezingen en culturele voorstellingen interessant kan zijn (blijvende kiosk?, waarbij mensen hierbij refereren aan de kiosk die door het gilde wordt gebruikt voor buitenevenementen).

Geopperd is om de pastorie in te richten als huiskamer, als kinderopvang, als toeristisch centrum, als woning, als onderdeel van een gezondheidscentrum.

Ook zijn ideeën naar voren gekomen om de pastorie te verbinden met ofwel de zijkant kerk (serre) ofwel het patronaat. In combinatie met de pastorietuin zou een combinatie van kinderopvang en huiskamer te realiseren zijn en in de weekenden kan die ruimte dan wellicht dienen voor toerisme

Vanuit de dorpsbewoners wordt in ieder geval aangegeven dat het zinvol is om na te denken hoe voorzieningen meer en vaker voor verschillende doeleinden kunnen worden benut.

  • Patronaat. Het door vrijwilligers van de fanfare vrijwel geheel opgeknapte Patronaat is doordeweeks vrijwel volledig in gebruik. Er worden (muziek)lessen gegeven (tweede helft ochtend/middag) en ’s avonds is het Patronaat in gebruik door verengingen (ONA, Fanfare, Hofkapel, Slagwerkgroep).

Er lijkt een behoefte om in ieder geval voor bijvoorbeeld zomerconcerten nadrukkelijker gebruik te maken van de ruimte in en om het patronaat/pastorietuin.

  • Café ’t Centrum. Een kroeg in het dorpshart wordt belangrijk gevonden; niet alleen oud, maar zeker ook jong geeft dit aan. Tegelijkertijd wordt ook aangegeven dat we met z’n allen waarschijnlijk meer moeten doen om ook echt naar de kroeg te gaan (nog even los van dat corona en het feit dat de huidige energieprijzen ertoe hebben bijgedragen dat een kroeg het lastig heeft). Hoe kunnen groepen personen (vriendengroepen, sportclubs, muziekverenigingen) nog meer worden uitgedaagd om ook een avond in de kroeg door te brengen, bijvoorbeeld door het organiseren van challenges tussen vriendengroepen. Ook zouden meer kleinschalige evenementen in en om ’t Centrum georganiseerd kunnen worden.
  • ’t Trefpunt. Vrijwel alle dorpsbewoners vinden het belangrijk dat er een gemeenschapshuis is en dat dit een ontmoetingsplek blijft. ’t Trefpunt wordt op dit moment door veel verenigingen/stichtingen gebruikt voor hun activiteiten. Het is in ’t Trefpunt mogelijk om grootschalige activiteiten te vieren, zoals carnaval, Celebration (alle ruimtes van ’t Trefpunt zijn dan ook in gebruik) als meer kleinschalige activiteiten (denk aan de Goede doelenweek, dodenherdenking) en alles wat daar tussenin zit (zoals bijeenkomsten Stichting Cultuurbehoud Milsbeek, KBO). Daarnaast kan ’t Trefpunt worden gehuurd voor particuliere bijeenkomsten.

Gelet op bovenstaande behoeftes en het feit dat de huidige bezitter aangekondigd heeft te gaan stoppen, geven veel dorpsbewoners aan zorgen te hebben dat een gemeenschappelijke ontmoetingsplek gaat verdwijnen. Een trefpunt, waar men in kleine én grote aantallen kan samenkomen, is cruciaal. Voor de sociale samenhang in een dorp is het van belang om elkaar (laagdrempelig) te kunnen blijven ontmoeten. Verdwijnt een trefpunt, dan doet dit wat met de leefbaarheid in een dorp en het elkaar kennen en tegenkomen.

Dorpsbewoners vinden het op dit moment van belang dat ’t Trefpunt hoe dan ook blijft bestaan en dat er nagedacht wordt hoe deze functie voor Milsbeek te bewaren. Het lijkt erop dat veel dorpsbewoners de voorkeur geven aan een beheerder, die – vergelijkbaar als de huidige bezitter – ’t Trefpunt gaat exploiteren. Exploitatie op basis van een stichting met veel inzet van vrijwilligers lijkt niet haalbaar.

Sommigen geven aan dat mogelijk op termijn het kerkgebouw de rol van ’t Trefpunt kan overnemen Op de plaats van ‘ Trefpunt zou dan bijvoorbeeld ook – zeker met het oog op de vergrijzing – een gezondheidscentrum (huisarts, fysiotherapie, tandarts, fitness, kleine ontmoetingsruimtes) kunnen komen, met wellicht appartementen op eerste/tweede verdieping.

  • Schuttersplein. Functie van het vernieuwde Schuttersplein is niet optimaal, zo lijkt het. Met name wordt ervaren dat er – zeker op bepaalde momenten – te weinig parkeergelegenheid is (voor bezoek huisarts, bij evenementen). Het plein is ook niet echt functioneel voor evenementen. Daarnaast geven dorpsbewoners aan dat het Schuttersplein niet echt als aantrekkelijk ervaren (weinig groen, geen bankjes).

Veel dorpsbewoners geven aan dat vanuit het Schuttersplein meer verbinding zou moeten zijn met de Kerkstraat. Zeker de ruimte in de Kerkstraat – vanaf kerk tot en met café – biedt ook mogelijkheid om er meer (buiten)ontmoetingsruimte van te maken. Er zou dan nog wel naar de inrichting moeten worden gekeken, zoals parkeren op Schuttersplein, in Kerkstraat stoep en straat op gelijke hoogte maken zodat het wellicht ook als evenemententerrein kan worden gebruikt, paaltjes voor bomen in Kerkstraat maken dat auto’s deels op straat staan. Ook zou dan een verbinding naar de pastorietuin makkelijk(er) te realiseren zijn.

  • Over het algemeen zou in Kerkstraat, op Schuttersplein, in Schoolstraat meer groen mogen zijn.

2.    Dromen over voorzieningen

Voorzieningen in dorpshart. Het overeind houden van zo veel mogelijk voorzieningen, ook met het oog op het toenemend aantal ouderen, is wenselijk, maar zal een uitdaging blijken. Denk naast winkels voor eerste levensbehoeften (m.n. SPAR, maar ook slager, bakker, kapper, cafetaria) ook aan een gezondheidscentrum in of nabij dorpshart. De huidige huisartspraktijk lijkt te klein (ook met oog op toenemende vergrijzing) met ook een apotheekvoorziening (over de huidige dienstverlening door Medsen apotheek is men niet onverdeeld tevreden, gevraagd wordt hoe het zit met dienstverlening door de Service Apotheek). Een pinautomaat wordt ook als wenselijk gezien. Als voorzieningen in een dorpshart verdwijnen, dan heeft dit repercussies op de leefbaarheid in een dorp.

Voorzieningen vragen van eenieder ook een bepaalde mate van loyaliteit om daarvan gebruik te maken. Door gebruik te maken van voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een SPAR, draagt eenieder eraan bij dat bijvoorbeeld senioren een dichtbij mogelijkheid wordt geboden om langer zelfstandig hun eigen boodschappen te kunnen blijven doen. Door gebruik te maken van voorzieningen in het dorp wordt omgekeerd ook het verenigingsleven weer gestimuleerd (sponsoring).

Sommige dorpsbewoners geven aan dat bepaalde bewegingen blijkbaar niet te stoppen zijn (denk aan verdwijnen van winkels mede door koop via internet) en geven aan dat meebewegen wellicht devies is.

3.    Dromen over sociale cohesie

Het leven en wonen in Milsbeek wordt op dit moment positief ervaren. Dit heeft enerzijds betrekking op de aantrekkelijke woonomgeving met voldoende voorzieningen en omgeven door een afwisselende natuur, anderzijds op het elkaar vriendelijk bejegenen en dat ook in voldoende mate naar elkaar wordt omgekeken.

Een groot aantal dorpsbewoners geeft aan de huidige cultuur graag te willen behouden. Milsbeek moet blijven bruisen met een b(l)oeiend dorpshart voor iedereen. Voor alle leeftijden moet het dorp wat bieden met mensen die het dorp een warm hart toedragen en die ook bereid zijn het verschil te maken en zo bestaande dingen versterken/behouden en nieuwe ontwikkelingen omarmen. Zorg in ieder geval voor voldoende verbindingen tussen jong en oud.

Veel dorpsbewoners geven aan dat dit ‘hard werken’ zal zijn en dat we richting toekomst met z’n allen moeten blijven streven naar een goede sociale omgang, betrokkenheid en samenwerking. Een aantal factoren wordt daartoe genoemd:

  • Er lijkt steeds minder binding te zijn met het dorp en de activiteiten/voorzieningen georganiseerd in het dorp. Mogelijk doordat
    • Er te weinig woningen zijn voor jeugdigen die graag in Milsbeek willen wonen en actief willen deelnemen aan dorpsactiviteiten, maar nu noodgedwongen moeten verhuizen (zorgt bijvoorbeeld voor een dip bij (besturen van) verenigingen met een stevig na-ijleffect).
    • Meer mensen ook buiten het dorp actief zijn en vertier zoeken (denk bijvoorbeeld aan jeugd die naar de stad trekt, festivals bezoekt).
    • Er minder vrijwilligers zijn die iets willen/kunnen organiseren
    • Meer mensen van buitenaf in Milsbeek zijn komen wonen die niet als vanzelfsprekend iets hebben met het dorp en ook naar dorpsactiviteiten komen.

Het illustreert eens te meer, aldus vele dorpsbewoners, waarom een school belangrijk is (opdoen contacten en zo in dorpsleven groeien), laagdrempelig ontmoeten binnen en buiten essentieel is.

We moeten in ieder geval nadenken, en dat is een appèl aan ons allen, hoe we álle inwoners erbij kunnen betrekken. Het boekje Welkom op de Milsbèk is daartoe een eerste stap, maar we zullen wellicht ook een gezamenlijk welkommoment moeten organiseren (‘inburgeringsdag nieuwkomers’). Vanuit enkele dorpsbewoners wordt aangegeven dat er vanuit de overheid (zowel gemeente als provincie) subsidiepotjes zijn voor het stimuleren van sociale cohesie.

  • Zorg voor elkaar, kijk naar elkaar om. Weliswaar op dit moment nog bijna altijd belegd bij kinderen, maar in een dorp als Milsbeek was er altijd een netwerk beschikbaar. Met de toenemende arbeidsparticipatie, de toenemende vergrijzing gaat dit richting toekomst wel een groot aandachtspunt zijn. Hoe kunnen we met elkaar komen tot zinvolle netwerken in een dorp? Wat vraagt het van mensen nu en straks (zoals aantal dorpsbewoners aangeeft: ‘als je nu iets doet voor het dorp, dan doet het dorp straks ook iets voor jou)?

In ieder geval lijkt het wenselijk om ook hier verder in te zetten op een versterking van jong-oud netwerken. Ook het netwerk tussen senioren onderling kan nog worden verstevigd door meer samenwerking en afstemming van o.a. KBO, Zonnebloem, Sociëteit St. Jansberg, huiskamer (samen dineren, gezamenlijk jeu de boulle toernooi).

  • Vroeger waren er buurtverenigingen waar men ook naar elkaar omkeek. Nu bestaan enkel de Sprokkelaars nog. Het is zinvol na te denken hoe de onderlinge samenhang kan worden verstevigd (buurtborrels?, challenges tussen buurten), juist ook om nieuwe inwoners te leren kennen.
  • Milsbeek kent over het algemeen een rijk verenigingsleven, maar verenigingen lijken richting toekomst het moeilijk te krijgen, met name daar waar het gaat om vrijwilligers. Het lijkt zinvol om als Milsbeekse verenigingen meer samen te werken, versterk elkaar, denk bijvoorbeeld aan krachtenbundeling op administratief vlak. Ook zou gedacht kunnen worden aan een gezamenlijke inkoopcoöperatie, waardoor BTW kan worden teruggevraagd. Wellicht zinvol om de heroprichting van Milsbeek Vooruit weer te initiëren.

Kijk als Milsbeekse vereniging ook naar samenwerking met andere Gennepse verenigingen en probeer ook daar – zonder in elkaars vaarwater te zitten – zinvol af te stemmen en samen te werken. Voorbeeld van carnaval wordt genoemd en het verkennen of optocht op andere dag wellicht zinvol is.

  • Voor bijna alle leeftijdsgroepen is er wel wat wils in Milsbeek. Ervaren wordt dat de tienerleeftijd (12 – 18 jaar) en jongeren er echter wat karig vanaf komen (jongerenavonden een idee, met een nuttig en aangenaam karakter?). Zorg ook in het kader van verbinding (tussen jongeren, maar ook tussen jong-oud) dat enkele tradities, bijvoorbeeld het bouwen van carnavalswagens, overeind kunnen blijven.
  • Een goede evenementenkalender lijkt wenselijk, alhoewel sommigen ook huiverig zijn omdat dan duidelijk is wie mogelijk van huis is (inbraak).
  • Sociale veiligheid wordt belangrijk geacht. In sommige straten wordt deze sociale veiligheid niet altijd ervaren. Het idee van een burgerwacht is geopperd.
  • Status Samen Leven in Milsbeek (SLiM) is onvoldoende helder. Zij faciliteren burgerinitiatieven en kunnen, omdat zij een stichting zijn, het ‘vehikel’ zijn om bijvoorbeeld subsidies aan te vragen. Hier dient meer bekendheid aan te worden gegeven.

4.    Dromen over wonen en infrastructuur

Wonen. Woningbouw wordt cruciaal geacht, ook om voorzieningen overeind te houden. Met name betaalbare woningen voor jongeren (er lijkt sprake van een grote groep jongeren die graag in Milsbeek zou willen blijven), gezinnen en ouderen. Met name wordt aandacht gevraagd voor doorstroming zodat ook huizen voor jonge gezinnen vrijkomen; dit zou makkelijker gerealiseerd kunnen worden als er meer levensloopbestendige woningen en seniorenwoningen zijn. Daarnaast zou in het dorpshart mogelijk een duurzaam gebouwd hofje kunnen ontstaan met kleine appartementen waar jongeren én ouderen kunnen wonen, zorgt tegelijkertijd voor meer verbinding jong-oud en sociale controle.

In het verlengde van zorgen voor elkaar/omkijken naar elkaar als ook dat jong-oud in Milsbeek kunnen blijven, lijkt het zinvol om wellicht te verkennen of oprichting van een coöperatie/stichting tot de mogelijkheden behoort. Milsbekenaren kunnen bij de coöperatie/stichting hun geld inleggen en zo kan de gehele Milsbeekse bevolking mede bijdragen dat jongeren kunnen starten op de woningbouwmarkt (een achtergestelde lening).

Inschatting is dat er komende jaren voldoende woningbouw in Milsbeek gerealiseerd lijkt te worden. Daarbij geven veel dorpsbewoners aan dat er voldoende plannen liggen voor het middensegment (steenfabriek, bakker), waarbij aangetekend wordt dat deze huizen waarschijnlijk mensen van buitenaf zullen aantrekken. Het gaat zinvol zijn om hen bij het dorp te betrekken, maar eerdere ervaringen lijken uit te wijzen dat deze mensen minder behoefte voelen om als vanzelfsprekend deel te nemen aan de Milsbeekse gemeenschap. Het vraagt ook omgekeerd van de Milsbeekse mensen dat men open staat voor nieuwkomers.

Richting overheid worden de volgende punten meegegeven: wetten die tegengesteld kunnen werken, bureaucratie, weinig mogelijkheden om op eigen terrein een mantelzorgwoning of tiny house te plaatsen. Wens is dat gemeente een kortere tijdspanne van denken en doen heeft.

Daarnaast zal ook nagedacht moeten worden over bijvoorbeeld het plaatsen van accucontainers (opvang van opgewekte stroom).

Infrastructuur. Een goede bereikbaarheid van Milsbeek per auto en openbaar vervoer wordt belangrijk gevonden. De mogelijkheid voor een verbinding naar het station Mook als ook de mogelijkheid van openbaar vervoer richting Groesbeek zou moeten worden onderzocht.

In Milsbeek worden enkele knelpunten benoemd:

  • Verkeer Zwarteweg blijft punt van aandacht, ook ervaren bewoners de drempels als storend (herrie). Aangegeven wordt dat met betrekking tot geluidsoverlast de oorspronkelijke bewoners ook niet altijd de gelden ter compensatie lijken te hebben ingezet voor woningverbetering, zodat latere bewoners hiermee zitten.
  • Splitsing Sprokkelveld/Ovenberg is niet helder. Vaak wordt er hard gereden.
  • Verkeersafwikkeling Pottenbakkerswijk via Heiveld en Kruising Langstraat.
  • Kerkstraat. Parkeren in verband met paaltjes bij bomen.
  • Langstraat.

Meer bewustwording creëren dat je zichtbaar bent en blijft in verkeer, zeker als wandelaar en fietser. Aangegeven wordt dat de fietsverlichting van jongeren veelal te wensen over laat.