Milsbeek viert het leven. Voor veel inwoners zijn de tradities en activiteiten een welkome vrijetijdsbesteding. Ook u bent van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen, als toeschouwer bij te wonen of om te helpen bij de organisatie.
Sint Lambertusgilde
Vroeger hadden schuttersgilden als taak de orde en de veiligheid van de burgers te bewaken, dit alles onder toeziend oog van een patroonheilige. Vandaag de dag is het Sint Lambertusgilde meer dan enkel het uiterlijk van de typische gildegebruiken van slaande trommen, vliegende vendels en kleurrijke uniformen. Het gilde ondersteunt allerlei activiteiten in het dorp, zoals tijdens de Sint Maartenoptocht en de Dodenherdenking op 4 mei, maar is ook een gezelligheidsvereniging. En het biedt de mogelijkheid om gezamenlijk de ‘sportdisciplines’ die het gilde rijk is te beoefenen: schieten, vendelzwaaien en trommelen. Een jaarlijks hoogtepunt is het koningsschieten: “Welk Gildelid schiet het laatste stuk van de koningsvogel van de schutsboom en mag zich koning(in) van het gilde noemen?”
Fanfare Crescendo
Het ‘Patronaat’ aan de Kerkstraat is de thuishaven van de in 1924 opgerichte fanfare en tamboerkorps Crescendo. Met haar muzikale bijdragen en serenades is Crescendo een graag gehoorde gast bij vele activiteiten, zoals de dodenherdenking, de kermis en de adventsontmoeting. Ook vermaard zijn de zomerconcerten waarmee Milsbeek de vakantieperiode inluidt. Veel succes heeft ook het regelmatig terugkerende muziekfeest ‘Celebration’.
Pottenbakkerscultuur
Al sinds de Romeinse tijd zijn pottenbakkers in en om Milsbeek actief. Langs de Maas was veel klei die vooral door de, inmiddels gesloten, steenfabriek werd gebruikt. Maar met name in het gebied Potkuilen en langs het Rozenbroek was veel klei te vinden die geschikt was voor het vervaardigen van aardewerk. De pottenbakkerij begon met de bekende rode bloempotjes die eerder met de hand gedraaid werden. Later werd overgegaan op het maken van sieraardewerk waar meer mee te verdienen was. Het aantal pottenbakkers in het dorp is inmiddels behoorlijk gedaald, maar er is nog steeds veel belangstelling voor.
“De Vuurvogel”
De Vuurvogel, staande op de hoek van de Ovenberg en het Achterbroek, was vroeger de handwijzer naar pottenbakkerij de Vuurvogel aan de toenmalige Molenweg bij de Oude Molen. Later werd de Vuurvogel langs de Rijksweg geplaatst om vandaar aan te geven waar de pottenbakkerij was. Langzaam raakte de Vuurvogel overwoekerd en vergeten, tot een attente dorpsgenoot hem onder de aandacht bracht van Cultuurbehoud Milsbeek. Er werd een plan opgesteld om de Vuurvogel in oude glorie te herstellen. Dat bleek niet meer te kunnen, want hij was onherstelbaar beschadigd. Uiteindelijk is er besloten een replica te maken. Dit was mogelijk door de financiële hulp van de gemeente Gennep en de medewerking van alle betrokkenen.
Keramisto
Als pottenbakkersdorp bij uitstek is Milsbeek trots op twee culturele parels. Naast museum ‘De Oude Pottenbakkerij’ is dat het internationale keramiekfestival Keramisto. In het pottenbakkersmuseum bij de rotonde aan de Rijksweg is veel informatie te vinden over de geschiedenis van het pottenbakken, inclusief het enige keramische draaiorgel in Nederland! Op de manifestatie Keramisto, ieder jaar gehouden tijdens het tweede of derde weekend in september, presenteren tientallen nationale en internationale kunstenaars design, beelden en servies van keramiek op het terrein aan de Mookerplas ook wel Grote Siep genaamd. Ook nu nog zijn er enkele pottenbakkerijen.
Kermis
Rondom ieder laatste weekend van september wordt in Milsbeek graag en goed kermis gevierd in en om het Schuttersplein.
Kerstconcert
Op de vierde zaterdag van de Advent verandert traditiegetrouw de katholieke kerk in een sfeervolle concertzaal. Zanggroep La Quatri en het semiprofessionele houtensemble Faklaf zijn dit initiatief ruim 25 jaar geleden gestart. Mede door de hoge kwaliteit en het afwisselende programma van betreft muziekstijlen en sfeer geniet het concert regionale bekendheid.
Theater en film
Voor theater en film kan men terecht in Cuijk, Schouwburg Cuijk, met filmhuis, en Industry bioscoop en in Theater de Weijer in Boxmeer ook met filmhuis of naar Malden, daar waar bioscoop CineTwins is gevestigd.
Sport en spel
In Milsbeek zelf kunt u terecht bij sportvereniging Milsbeek (voetbal), korfbalvereniging Spes, tennisvereniging De Milsbeek en schutterij De Milsbeek. Wie liever doet aan atletiek, judo, basketbal, volleybal of bijvoorbeeld zwemmen, zal een paar kilometer moeten rijden naar Gennep. Zie voor een overzicht in de Gemeentegids Gennep.
Toneel
Ben jij op zoek naar ontspanning na arbeid? Dan is Toneelvereniging ONA Milsbeek misschien wel iets voor jou! De Toneelvereniging bestaat sinds 1932 en heeft nagenoeg elk jaar een uitvoering. Bij ONA leer je ontspannen door te spelen, lachen en vooral lol te maken! Zo verandert je werkspanning in gezonde spanning.
Carnaval voor jong en oud
Voor nieuwkomers die niet zo met carnaval zijn opgegroeid: het carnaval start de 11e van de 11e= 11 november. Dan verandert Milsbeek in het Diepenkikkerrijk. Dat wordt gevierd met onder meer de zogenaamde zittingsavonden en de regionaal beroemde Buutkampioenschappen. Avondvullende programma’s verzorgd door veelal plaatselijke artiesten laten de bezoekers genieten van tonpraters/buutreedners, muziek, dans en bovenal humor en gezelligheid. Tijdens het Prinsenbal, dat meestal eind januari plaatsvindt, wordt de nieuwe Diepenkikkers Prins bekend gemaakt. Het Carnaval duurt vijf dagen voorafgaand aan de Vastentijd. De datum daarvan is elk jaar anders, maar altijd in de periode half februari tot half april. Drie carnavalsverenigingen De Diepenkikkers (volwassenen), De Dikköpkes (jongeren) en Gries en nie Wies (ouderen), de dansgardesen de gelegenheidsband De Suukerruuve zorgen voor de dolle dagen. Op carnavalszondag is de carnavalsoptocht een van de hoogtepunten.
Horeca en verblijf
In Milsbeek is het goed toeven, ook voor toeristen en dagjesmensen. Daarbij hoort uiteraard horeca en verblijf. Milsbeek zelf heeft beperkte horeca: een kroeg, een zalencomplex, een snackbar, een theehuisje en twee restaurants. In de directe omgeving is in Plasmolen en in Gennep een ruimer aanbod te vinden. Kijk op internet voor een actueel overzicht.
Ook voor overnachtingen zijn er mogelijkheden. Twee prachtig gelegen campings, een camperplaats en trekkershutten en huisjes aan de voet van de Sint-Jansberg. Daarnaast zijn er diverse vakantiewoningen en B&B’s.
Vierdaagse doortocht
De Nijmeegse Vierdaagse wordt elk jaar in de derde week van juli georganiseerd. De start en finish is dagelijks in Nijmegen en men loopt routes van 30, 40 of 50 kilometer in steeds een andere windrichting. Op dag drie doen de circa 40.000 wandelaars, die de 40 en 50 kilometer lopen, ook Milsbeek aan. De eerste lopers zijn er al rond 07.00 uur, de laatste zien we meestal tegen 14.00 uur. Elk jaar is het voor de wandelaar, maar zeker ook voor ons, de bewoners van Milsbeek, een gezellige happening. De specifieke route vindt men op de Vierdaagse site: www.4daagse.nl