Zoals in ons vorige bericht gemeld zijn we vanaf september weer enthousiast aan de slag gegaan om een verbindend, bloeiend en vernieuwend dorpshart te realiseren. Daarvoor is stedenbouwkundige en planologische kennis nodig. Derhalve heeft de werkgroep Dromen – Denken – Doen op de Milsbèk contact gezocht met Katalys (zie https://katalys.nl). Katalys is een vereniging met een ideële doelstelling die burgerinitiatieven ondersteunt in het realiseren van krachtige dorpen. Katalys, voorheen de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, is van origine een onderdeel van Arcadis. Nog altijd is er op projectbasis een nauwe samenwerkingsrelatie tussen de vereniging Katalyse en het commerciële bedrijf Arcadis.
Vanuit Katalys en Arcadis hebben een tweetal deskundigen ons dorp bezocht en met hen is er een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Eind van dit jaar verwachten wij hun eerste bevindingen en concepten omtrent de herinrichting en gebruik van het dorpshart. De eerste helft van 2024 gebruiken we om de plannen te toetsen aan de realiseerbaarheid en deze te bespreken met o.a. het bestuur van de kerk, de gemeente en andere relevante partijen. Uiteraard wordt U ook van al deze ontwikkelingen op de hoogte gehouden en gaan we ook graag in gesprek met wat U ervan vindt. We zullen daartoe ook weer bijeenkomsten voor dorpsbewoners organiseren. Samen zorgen we ervoor dat ons dorpshart weer gaat bruisen.
Eind oktober heeft een afvaardiging van de werkgroep ‘Dromen – denken – doen Op de Milsbèk’ een tweede gesprek gehad met een afvaardiging van het kerkbestuur. Mogelijk dat kerken slapend worden voor de reguliere weekenddiensten. Dat gaat waarschijnlijk ook voor Milsbeek het geval zijn, waarbij wel is voorzien, dat er op woensdagochtend een reguliere eucharistieviering in Milsbeek zal zijn. We hebben met het kerkbestuur besproken of de kerk niet meer multifunctioneel en -cultureel zou kunnen worden gebruikt; dat is immers de wens van een zeer groot gedeelte van de Milsbekers. Daarbij denkt de werkgroep dan aan bijvoorbeeld tentoonstellingen, presentaties, lezingen, concerten e.d. De twee leden van het kerkbestuur gaven aan, dat genoemde activiteiten in ieder geval een relatie met bezinning/geloof moeten hebben. Het voorstel zoals door de werkgroep gedaan, wordt meegenomen en besproken met het voltallige kerkbestuur.
Ook heeft de werkgroep ‘Dromen – denken – doen Op de Milsbèk’ in oktober deelgenomen aan de bijeenkomst over ’t Trefpunt. De gemeente gaat ’t Trefpunt kopen en een n.a.v. deze bijeenkomst opgerichte werkgroep denkt mee over hoe ’t Trefpunt richting toekomst te exploiteren. De werkgroep ‘Dromen – denken – doen Op de Milsbèk’ heeft veelvuldig contact met deze werkgroep. ’T Trefpunt ligt immers in het dorpshart en draagt mede bij aan een b(l)oeiend dorpshart.
Daarnaast heeft de werkgroep ‘Dromen – denken – doen Op de Milsbèk’ in oktober met het College van Burgemeester&Wethouders gesproken bij het collegebezoek aan Milsbeek. Aangegeven is dat we eind dit jaar, zoals hierboven gezegd, met een integraal conceptplan willen komen voor het dorpshart.
Verder heeft een afvaardiging van de werkgroep ‘Dromen – denken – doen Op de Milsbèk’ deelgenomen aan een bijeenkomst in november omtrent de kerkenvisie. Deze bijeenkomst werd door de gemeente Gennep georganiseerd. De kerkenvisie heeft als doel om met elkaar (kerkbesturen, eigenaren, parochianen, bewoners en betrokkenen) een duurzaam toekomstperspectief voor de kerken te ontwikkelen. De gemeente heeft hiervoor medewerkers van het Gelders Genootschap ingehuurd. Door de aanwezige vertegenwoordigers van de dorpen en wijk werd aangegeven welke waarde er aan hun kerk werd toegekend en welke wensen er bestonden t.a.v. het voortbestaan van de kerk en ook, in welke vorm dit zou kunnen.
Voor Milsbeek werd hiervoor het klaverblad gebruikt; hierin staat beschreven wat de Milsbeker vorig jaar aan wensen aan de werkgroep ‘Dromen – denken – doen Op de Milsbèk’ kenbaar heeft gemaakt. Aangegeven op deze bijeenkomst is, dat een kleine groep nog hecht aan de kerk voor liturgie, maar dat de meerderheid de kerk wil behouden als gebouw voor meer multiculturele activiteiten en bezinningsmogelijkheden. Aangezien er nu een besluit is (wordt) genomen over ‘t Trefpunt, is de kerk als MFC (multifunctioneel centrum) op korte termijn niet nodig. Op de langere duur is dit wel een optie. De kerk gebruiken voor bewoning in combinatie met andere activiteiten is niet uitgesloten. Het gebouw blijft dan immers behouden, maar het heeft zeker niet de eerste voorkeur van dorpsbewoners. De medewerkers van het Gelders Genootschap hebben ook al gesproken met de gemeente en het kerkbestuur. Het resultaat hiervan wordt begin volgend jaar openbaar en wordt op nader tijdstip in een bijeenkomst uitgelegd. Een en ander wordt daarna vastgelegd in een advies of mogelijkheden. Dat is niet dwingend, zo is ons aangegeven. Het is bedoeld als hulp bij verder overleg.
Tot slot: de werkgroep ‘Dromen – denken – doen Op de Milsbèk’ wenst U en uw naasten gezellige feestdagen en een vredig en gezond 2024. Laten we er, als gemeenschap, samen aan werken dat 2024 ons weer een stap dichterbij een hechtere saamhorigheid in een bruisend dorp brengt.
Heeft U vragen/opmerkingen, dan kunt U contact opnemen met Mart van Boekel (0653671876). Namens de werkgroep, Mart van Boekel